Man talar om panikångest om man har fler än en panikattack per vecka under en månad. En panikattack är en period av kraftig ångest eller rädsla, som startar plötsligt och når sin topp inom några minuter. En panikattack varar minst under några minuter, ofta längre. Panikattackerna är förknippade med stark oro, ångest och panikartad rädsla samt många olika kroppsliga symtom.
En panikattack är förknippad med fysiska symtom, som orsakas av överaktivitet i det autonoma nervsystemet. Sådana symtom är till exempel:
- hjärtklappning
- darrningar
- svettningar
- muntorrhet
Det är även vanligt med symtom i bröstets och bukens område, såsom:
- andnödhet
- känsla av eller rädsla för kvävning
- bröstsmärta
- illamående
- diarré
Psykiska symtom förekommer ofta samtidigt med de fysiska symtomen:
- svindel och känsla av eller rädsla för svimning
- overklig känsla
- rädsla för att bli galen
- rädsla för att förlora kontrollen
Dessutom kan allmänsymtom såsom stickningar eller domningar förekomma.
Attackerna kommer plötsligt och utan förvarning. Panikattackerna är förknippade med koncentrationssvårigheter och till och med växlande medvetandegrad. Hos nästan alla som upplevt panikattacker utvecklas dessutom allmän ångestkänsla och rädsla för olika situationer där man tidigare har fått attacker. Kronisk panikångest är en sjukdom som påverkar livskvaliteten avsevärt.
Behandling av paniksyndrom
Paniksyndrom behandlas på samma sätt som ångest. Med psykoterapi kan man uppnå ett varaktigt tillfrisknande. I början är det nödvändigt med läkemedelsbehandling som inleds med läkemedel som påverkar serotoninmetabolismen. Dessa läkemedel lindrar panikattackerna och gör ofta att de försvinner. Dessutom lugnar de ned det autonoma nervsystemets funktion. Inom psykoterapin kan man närmare undersöka och behandla de faktorer som orsakar paniksyndrom.