Om sömnlösheten fortsätter under längre tid, sänker funktionsförmågan eller minskar livskvaliteten, bör man söka sig till läkare. Det är viktigt att utreda de bakomliggande orsakerna till sömnslöheten.
Sömnlöshet kan orsakas av:
- livsförändringar
- stress
- oro
- sorg
Sömnlöshet kan vara förknippad med många sjukdomar eller läkemedel som används i behandlingen av dem, såsom:
- depression
- ångest
- smärttillstånd
- sömnapné
- Willis-Ekboms sjukdom (rastlösa ben)
En bra sömn främjas av:
- regelbunden livsrytm
- motion
- hälsosam kost
- undvikande av stor alkoholkonsumtion
- undvikande av koffein
Det är även bra att varva ned några timmar före sänggående, särskilt om man har problem med sömnen. Även olika avslappningsövningar kan hjälpa till att somna. Om sömnproblemen inte ger med sig genom att ändra levnadssätten eller med läkemedelsfria metoder, kan man tillsammans med en läkare överväga användningen av läkemedel för att behandla svåra sömnproblem som påverkar livskvaliteten. I början bör man utreda kvaliteten på sömnlösheten.
Sömnlöshet kan innebära att man har svårt att somna, vaknar mycket eller vaknar för tidigt.
I behandlingen av sömnlöshet kan man använda ordinarie sömnmedel, varav de vanligaste är så kallade bensodiazepinderivat. Vid längre användning är de förknippade med risk för beroende. Därför rekommenderas de för korta perioder eller i början av behandlingen av till exempel en depression, innan vissa antidepressiva läkemedel börjar ha effekt även på sömnproblemet i anslutning till depressionen.
I behandlingen av sömnlöshet används idag i allt högre grad andra läkemedel, i synnerhet små doser av tröttande antidepressiva läkemedel, melatonin och tröttande antihistamin. Melatonin är kroppens eget sömnfrämjande hormon, som säljs både med och utan recept. Det är bra att diskutera längre användning av melatonin med en läkare. Långvarig behandling med sömnmedel bör avslutas gradvis.