Det lönar sig vanligtvis att ta bort en visdomstand
Endast två procent av finländarna får inga visdomständer alls. Hos de flesta har visdomständerna redan brutit fram eller är på väg att bryta fram i 25-årsåldern.
Man behöver inte ta bort en visdomstand om den får plats i tandraden eller ligger helt inne i benet. I de flesta fall är ändå borttagning nödvändig, eftersom tänderna sällan får plats i munnen, vilket orsakar bettsvårigheter. Visdomständerna är vanligtvis svåra att rengöra, vilket gör att de är utsatta för karies och kan orsaka tandköttsproblem. Smärtan i samband med att en visdomstand bryter fram beror vanligtvis på en inflammation runt tanden, som kan orsaka svullnad, feber och svårigheter att svälja och öppna munnen.
Även om visdomstanden inte ännu har brutit fram, kan den orsaka problem. En latent visdomstand kan orsaka diffusa smärtor i ansiktet och vid öronen och vävnaden runt tanden och käkbenet kan bli inflammerade.
Det är också bra att låta undersöka en symptomfri, latens visdomstand hos tandläkaren, eftersom den kan orsaka smärta och besvär när den bryter fram. Tandläkaren bedömer hur sannolikt det är att visdomstanden orsakar problem när den kommer fram och fattar beslut om en eventuell borttagning. En latent tand kan också orsaka problem senare i livet och det är enklare att operera en visdomstand hos en yngre person.
Hur tas visdomstanden bort?
Borttagningen inleds med en noggrann undersökning av munnen och tanden som ska tas bort. Tandläkaren bedömer behovet av borttagning och vilken metod som passar från falla till fall. När man fattat beslut om att ta bort tanden, gör tandläkaren upp en detaljerad plan.
Tandområdet bedövas och om visdomstanden är helt synlig, kan tandläkaren dra ut den. Käken kan vara öm efter ingreppet, men symptomen lättar snabbt.
Om visdomstanden inte är helt synlig, måste den opereras bort. En operation är ett mer krävande ingrepp och det tar längre att återhämta sig från den. Operationen utförs med lokalbedövning, så den är helt smärtfri.