Hur känner man igen en inflammerad tandpulpa?
Om tanden värker, beror det sannolikt på en inflammation i pulpan. I tanden känns en pulserande smärta som förvärras av kyla och värme. Om inflammationen sprider sig kan smärtan bli väldigt stark och stråla utåt från tanden. Inflammationen kan också ge andra symptom, som feber, eller så kan den vara helt symptomfri en tid. Om inflammationen inte ger några märkbara symptom, upptäcks den vanligen först i samband med tandkontroll eller när munnen röntgas pga. något annat tandproblem. Om tänderna inte undersöks, upptäcks inflammationen först när den spridit sig så långt att den ger symptom.
Rotfyllning på PlusTerveys
Behandlingen inleds alltid med en noggrann undersökning av munnen och tanden som ska behandlas. Tandläkaren säkerställer att behandlingen kan utföras och att den är nödvändig. Man förbereder sig också på eventuella problem. Tanden röntgas för att kunna bedöma inflammationens spridning och få annan nödvändig information för att kunna utföra behandlingen.
Den egentliga rotfyllningen inleds med att borra igenom tandens krona så att man når pulpan. Tandens rotkanaler rengörs och desinficeras med ett bakteriedödande sköljmedel. Död och inflammerad vävnad avlägsnas med rotfyllningsinstrument. De rengjorda rotkanalerna fylls först med ett bakteriedödande läkemedel, som får verka i några veckor. Den slutliga fyllningen görs med rotfyllningsmaterial som fyller upp rotkanalerna, förhindrar bakteriespridning i kanalerna och förhindrar en ny inflammation. Till sist lagas tanden.
En rotfyllning kräver ofta 2–4 besök med några veckors intervall. Behandling av de bakre tänderna tar längre tid, eftersom de oftast har flera rötter. Under tiden mellan besöken, när behandlingen pågår, är tanden känslig för sprickor och man behöver därför tugga försiktigt.
När bakterierna avlägsnats från pulpan och rotkanalerna, läker tanden och i regionen som inflammationen skadat bildas nytt ben.
Rotfyllning är inte alltid den bästa lösningen
I vissa situationer är rotfyllning inte möjligt, eller så lönar den sig inte. Sådana fall är till exempel om tanden är alltför skadad och inte kan lagas efter behandlingen eller om tanden sitter alltför löst i käkbenet. Vid planeringen av behandlingen beaktas tandens skick och om tanden är nödvändig för patienten.
Rotfyllningen fungerar inte heller alltid så att man helt lyckas får bort inflammationen. I sådana fall fortsätter inflammationen eftersom man inte lyckats avlägsna alla bakterier ur rotkanalerna och de sprider sig på nytt till exempel via karies eller en läckande fyllning.
I situationer där inflammationen spridit sig för långt och tanden inte längre kan behandlas, avlägsnas den.
Rotfyllning kan också kräva operation
Ibland krävs operation vid rotfyllning. Behandlingen är speciellt utmanande om rotkanalerna är krokiga eller om de delvis eller helt har vuxit igen. I sådana fall kan behandlingen bestå av en rotspetsoperation, där rotspetsen och det kringliggande benet rengörs. Operationen passar ändå inte alla tänder och den inflammerade tanden kanske måste dras ut.