Paniikkikohtaus on voimakas ahdistuksen tai pelon jakso, joka alkaa äkkiä ja saavuttaa huippunsa muutamassa minuutissa. Paniikkikohtaus kestää vähintään muutamia minuutteja, usein pidempään. Paniikkikohtauksiin liittyy voimakasta levottomuutta, ahdistuneisuutta ja pakokauhunomaista pelkoa sekä runsaasti erilaisia ruumiillisia oireita. Paniikkihäiriöstä puhutaan silloin, kun paniikkikohtauksia esiintyy useammin kuin yksi viikossa neljän viikon aikana.
Paniikkikohtauksen oireet
Paniikkikohtaukseen liittyy fyysisiä oireita, jotka aiheutuvat autonomisen hermoston kiihtyneestä toiminnasta. Näitä oireita ovat esimerkiksi:
- sydämen tykytys
- vapina
- hikoilu
- suun kuivuminen
Tavallisia ovat myös rinnan ja vatsan alueella ilmenevät oireet, kuten:
- hengenahdistus
- tukehtumisen tunne tai pelko
- rintakipu
- pahoinvointi
- ripuli
Psyykkiset oireet ovat usein samanaikaisia fyysisten oireiden kanssa. Sellaisia ovat esimerkiksi:
- huimaus ja pyörtymisen tunne tai pelko
- epätodellinen olo
- hulluksi tulemisen pelko
- kontrollin menettämisen pelko
Yleisoireena saattaa lisäksi esiintyä pistelyä tai puutumista.
Paniikkikohtauksiin liittyy vaikeus keskittyä ja jopa tajunnan tason vaihteluita. Paniikkikohtausten lisäksi lähes kaikille niitä kokeneille kehittyy yleistä ahdistuneisuutta ja pelkoa erilaisia tilanteita kohtaan, joissa he ovat aikaisemmin saaneet kohtauksia.
Kohtaukset tulevat yllättäen ja ilman varoitusta.
Pitkäaikainen paniikkihäiriö on sairaus, joka vaikuttaa huomattavasti elämän laatuun.
Paniikkioireiden hoito
Paniikkihäiriö on ahdistuksen voimakkain muoto ja sitä voidaan hoitaa samalla tavalla kuin ahdistusta. Usein jo tieto siitä, että kyseessä ei ole vakava sairaus helpottaa, vaikka paniikkikohtaus on epämiellyttävä ja pelottava kokemus. Hoitoina käytetään psykoterapeuttisia hoitomuotoja ja lääkehoitoja. Psykoterapiassa päästään tutkimaan ja hoitamaan paniikkioireiden aiheuttamia tekijöitä tarkemmin.
Lääkehoito on alussa joskus tarpeen, jos oireet ovat voimakkaita. Lääkehoidolla saadaan usein oireet paremmin hallintaan. Käytettyjä lääkkeitä ovat beettasalpaajat fyysisiin oireisiin, rauhoittavat lääkkeet kohtauksiin tarvitessa sekä pitkäaikaisemmin käytettävät mielialalääkkeet. Parhaan tuloksen saa usein yhdistämällä psykoterapeuttinen hoito ja lääkkeet.
Potilaat hakeutuvat paniikkioireiden vuoksi herkästi muiden lääkäreiden vastaanotoille, koska oireet ovat pelottavia ja viittaavat sydän-, aivo- tai vatsaperäisiin sairauksiin. Psykiatrin vastaanotolla voidaan paniikkihäiriön taustalla olevien psyykkiseen syiden lisäksi arvioida ja poissulkea somaattisten sairauksien aiheuttama oireilu.
Kärsitkö paniikkioireista?
Mielenterveystalon sivuilla voit tehdä kyselyn, jonka avulla voit kartoittaa minkä asteisista paniikkioireista kohdallasi on kyse. Kyselyn tulos on vain suuntaa antava ja tarkempi selvittely on hyvä tehdä ammattilaisen vastaanotolla.
Katso täältä ajanvaraustiedot psykiatrin tai psykoterapeutin vastaanotolle PlusTerveydessä.