Esimerkkejä 360 asteen palautteiden fasilitoinnista

Jos johtaja haluaa kehittää vuorovaikutustaitojaan, 360 asteen palaute voi tuoda esiin selkeitä kehitysalueita ja tarjota konkreettista palautetta, jonka avulla johtaja voi parantaa itseään.

360 asteen palautteen prosessiin voidaan integroida Big Five -persoonallisuuspiirteet (Big Five) tai WOPI-arvio (Workplace Personality Inventory) antamalla syvempää tietoa henkilön persoonallisuudesta ja käyttäytymismalleista työympäristössä. Näiden arvioiden avulla voidaan saada lisäymmärrystä siitä, miten persoonallisuus vaikuttaa johtajan tai työntekijän toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa.

Big Five ja WOPI integrointi 360 asteen palautteeseen

Big Five on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista persoonallisuuden arviointimalleista, joka kuvaa ihmisten käyttäytymistä viiden pääpiirteen kautta:

  • Avoimuus kokemuksille (Openness to experience)
  • Tunnollisuus (Conscientiousness)
  • Ekstraversio (Extraversion)
  • Sovinnollisuus (Agreeableness)
  • Neuroottisuus (Neuroticism)

Piirteet voidaan integroida 360 asteen palautteeseen esimerkiksi analysoimalla kysymyksiä, jotka mittaavat näitä persoonallisuuspiirteitä. Voidaan esimerkiksi pohtia: "kuinka hyvin tämä henkilö ottaa huomioon muiden mielipiteet?" (sovinnollisuus), tai "kuinka hyvin tämä henkilö hallitsee stressaavia tilanteita?" (neuroottisuus).

Erityisiä palautekysymyksiä voidaan lisäksi käyttää saamaan tietoa siitä, miten henkilön persoonallisuuspiirteet vaikuttavat hänen työskentelyynsä ja vuorovaikutukseensa tiimin kanssa. Big Five -piirteet voivat auttaa tunnistamaan johtajan vahvuudet ja kehitysalueet, kuten ekstraversioon liittyvä kyky johtaa tiimiä tai tunnollisuuteen liittyvä tärkeys huolellisuudessa.

WOPI-arvion integrointi

WOPI-arvio (Workplace Personality Inventory) taas on työkalu, joka mittaa persoonallisuutta erityisesti työympäristössä. Se keskittyy siihen, miten yksilön persoonallisuus ilmenee työpaikalla ja kuinka se vaikuttaa työn suoritukseen, yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen. Arvio voidaan integroida 360 asteen palautteeseen esimerkksi näiden työkalujen avulla:

  • Arviointikysymykset: WOPI-arvio voi sisältää kysymyksiä, jotka liittyvät työpaikan persoonallisuuspiirteisiin, kuten esimerkiksi "Onko henkilö innostunut ja motivoitunut työssään?" (ekstraversio) tai "Kuinka hyvin tämä henkilö reagoi paineen alla?" (stressinsietokyky).
  • Konkreettinen palaute: WOPI-arvion avulla voidaan antaa tarkempaa palautetta siitä, miten henkilön persoonallisuus ilmenee työssä ja vaikuttaa hänen suoritukseensa. Esimerkiksi jos henkilö on hyvin analyyttinen ja tarkka, mutta ei ole kovin joustava muutoksille, voidaan antaa palautetta siitä, miten tämä voi vaikuttaa tiimin työskentelyyn.
  • Tavoitteet ja kehitys: WOPI-arvion tulokset voidaan liittää 360 asteen palautteeseen tarjoamalla suosituksia siitä, kuinka henkilön persoonallisuuspiirteet voidaan parhaiten hyödyntää työssä tai mihin osa-alueisiin hänen tulisi kiinnittää huomiota kehittyäkseen.

Esimerkki 360 asteen palautteen integroinnista käytännössä

Jos johtaja saa palautetta 360 asteen arvioinnin kautta, ja mukana on myös Big Five -arvio, voidaan palautteen käsittelyssä tarkastella, kuinka esimerkiksi ekstraversio (Big Five -piirre) vaikuttaa johtajan kykyyn olla aktiivinen ja osallistuva kokouksissa tai kuinka tunnollisuus vaikuttaa hänen kykyynsä täyttää deadlineja ja hallita projekteja tehokkaasti. WOPI-arvio taas voi tuoda lisätietoa siitä, miten henkilö toimii stressaavissa tilanteissa tai kuinka hän suhtautuu tiimityöskentelyyn ja yhteistyöhön.


Ammattilaisena työelämäpalveluissamme toimii psykologian tohtori, ekonomi ja psykoterapeutti Susanna Pekki-Erkkilä. Hänet tavoitat sähköpostitse: [email protected].

Voi myös olla yhteydessä soittamalla meille PlusTerveys Tunteeseen: 0417313077.

Tarjouksia ja ajankohtaista