ADHD-esiintymismuodot

ADHD:lla on kolme eri esiintymismuotoa:

  • yhdistetty muoto (tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus)
  • tarkkaamaton muoto (ei yliaktiivisuutta tai impulsiivisuutta)
  • yliaktiivis-impulsiivinen muoto (ei tarkkaamattomuutta).

ADHD:n yhdistetyssä muodossa esiintyy kaikkia kolmea ADHD:n keskeistä piirrettä eli tarkkaamattomuutta, yliaktiivisuutta ja impulsiivisuutta.

Miten ADHD tunnistetaan?

Lääkäri voi tunnistaa ja diagnosoida ADHD:n, kun olet lapsi, nuori tai aikuinen. Tutkimuksiin hakeutumista ei kannata arastella. ADHD:n mahdollisuuden huomioiminen ja tunnistaminen ajoissa voi lisätä omien haasteidesi ja piirteidesi ymmärtämistä ja vahvuuksiesi hyödyntämistä.

ADHD:n mahdollisuuden huomioiminen ja tunnistaminen ajoissa voi lisätä omien haasteidesi ja piirteidesi ymmärtämistä ja vahvuuksiesi hyödyntämistä. 

ADHD:lle tyypillisiä haasteita arjessa ovat esimerkiksi vaikeus organisoida, seurata ohjeita ja aikatauluja sekä itselle vaativien tehtävien välttely. On tavallista, että ADHD:n rinnalla esiintyy myös muita haasteita, kuten masennusta tai ahdistusta, ja ne alkavat usein nuoruusiässä. ADHD voi ilmetä haasteiden lisäksi myös luovuutena ja energisyytenä sekä lisätä uteliaisuutta ja rohkeutta tarttua uusiin tilanteisiin. 

Kun ymmärrät omat haasteesi ja saat niihin tukea, voit samalla saada keinoja arkeen, opiskeluun, työhön ja ihmissuhteisiin. Tuki lisää hyvinvointia ja itseluottamusta, onnistumisia arjessa ja mahdollistaa oppimista sekä itsensä kehittämistä.

Miten ADHD diagnosoidaan?

  1. Psykiatri arvioi oirekuvaa ja ADHD-tutkimusten ensisijaisuutta. Joskus on tärkeä hoitaa masennus- ja ahdistusoireita ensin ja arvioida oirekuvaa uudemman kerran hoidon jälkeen.
  2. Tehdään psykologinen tutkimus, johon kuuluu laaja esitietojen kartoitus, lähiomaisen haastattelu, tarvittavat lomakkeet ja näiden analysointi, koulutodistusten ym. tietojen kerääminen.
  3. Psykiatrikäynti diagnostista arviota varten.

Miten ADHD hoidetaan?

ADHD:n keskeisiä hoitokeinoja ovat:

  • lääkehoito
  • erilaiset psykososiaaliset hoitomuodot, kuten:
    •  arkea helpottavat tukitoimet
    • opetukseen tai työhön tehtävät järjestelyt
    • yksilöllinen ohjaus, neuvonta tai valmennus
    • kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät.

Ajanvaraus ADHD-tutkimuksiin aikuisille ja nuorille

Varaa ensin aika ADHD-tutkimuksia tekevälle Psykiatrille. Voit varata ajan meille verkosta valitsemalla kohdan ADHD tai puhelimitse numerosta 0417313077. Huomaathan, että jos netissä ei ole sinulle sopivaa aikaa, kannattaa olla yhteydessä soittamalla.

Ennen vastaanottoa on hyvä käydä täyttämässä esitietolomake  https://www.tohtorilatvus.fi/app/#/patient

Mitä ADHD tutkimus maksaa?

ADHD-tutkimus on aina yksilöllinen ja riippuu vaikeuksien esiintymisen laajuudesta ja ongelmien luonteesta. Kokonaiskustannukset laajassa tutkimuksessa ovat alkaen 1 500 euroa. Hintaan lisätään voimassa oleva palvelumaksu.

Tukea ADHD-oireisiin arjessa

Meillä saat myös apua ADHD-oireiluun psykologin vastaanotolta. Psykologikäynneillä saat yksilöllistä apua arjen- ja elämänhallintaan, itsetunnon vahvistumiseen, opiskelu- ja toimintakyvyn ylläpitoon ja ihmissuhteisiin. 
Varaa aika puhelimitse 0417313077 tai verkkoajanvarauksesta psykologi Hanna Mäki-Tuurille tai Otso Lensulle.

 

Tervetuloa ADHD-tutkimuksiin ja hakemaan apua ja tukea arjen hallintaan!

 

Tarjouksia ja ajankohtaista