Jos unettomuus jatkuu pidempään, alentaa toimintakykyä tai heikentää elämänlaatua, kannattaa hakea apua unettomuuteen ja uniongelmiin. Syyt unettomuuden taustalla on tärkeä selvittää. Uniongelmia voi PlusTerveydessä käsitellä sekä psykiatrin vastaanotolla että uniterapiassa.

Mikä voi aiheuttaa unettomuutta?

  • elämänmuutokset
  • stressi
  • huolet
  • suru
Lisäksi uniongelmat voivat liittyä moniin sairauksiin tai niiden hoidossa käytettyihin lääkkeisiin, kuten:
  • masennus
  • ahdistus
  • kiputilat
  • uniapnea
  • levottomat jalat –oireyhtymä

Miten voi edistää hyvää unta?

Hyvän unen taustalla ovat terveelliseen elämän tapaan liittyvät tekijät, kuten säännöllinen elämänrytmi, liikunta, terveellinen ruokavalio sekä liiallisen alkoholinkäytön ja kofeiinin välttäminen. On myös hyvä rauhoittaa elämää joitain tunteja ennen nukkumaanmenoa, etenkin jos on ongelmia unen kanssa. Myös erilaiset rentoutumisharjoitukset voivat auttaa unen saamisessa. 

Mikäli arjen keinoilla ei löydä helpotusta uniongelmiin, kannattaa aihetta lähteä ratkomaan yhdessä ammattilaisen kanssa. Unettomuuden hoitoon on sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä hoitokeinoja.

Miten hoidetaan unettomuutta?

Uniongelmien lääkkeellinen hoito, psykiatrin vastaanotto

Psykiatrin vastaanotolla selvitetään unettomuuden laatua ja voidaan pohtia lääkkeellisiä keinoja hankalien ja elämänlaatuun vaikuttavien uniongelmien hoitamiseksi. Unettomuuden hoitoon voidaan käyttää nukahtamislääkkeitä (varsinaisia unilääkkeitä), joista yleisimpinä käytössä ovat ns. bentsodiatsepiinijohdannaiset. Pidempiaikaisesti käytettyinä niihin liittyy riippuvuusriski, minkä vuoksi niitä suositellaan käytettäväksi lyhyissä jaksoissa tai esimerkiksi masennuksen hoidon alussa ennen kuin (tietyt) masennuslääkkeet alkavat vaikuttaa masennukseen ja mahdollisesti siihen liittyvään uniongelmaan.

Nykyään unettomuuden hoidossa suositaan enenevässä määrin muita lääkkeitä, kuten (etenkin väsyttäviä masennuslääkkeitä pieninä annoksina,) melatoniinia, (ja)väsyttävää antihistamiinia tai väsyttävää masennuslääkettä. Melatoniini on elimistön oma unta edistävä hormoni, jota saa sekä käsikauppa- että reseptilääkkeinä. Melatoniinin pidemmästä käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Pitkäaikaisen unilääkkeen käytön lopettaminen on syytä tehdä asteittain ja vähitellen.

Ajanvaraus uniongelmien hoitoon psykiatrin vastaanotolle >

 

Tarkista psykiatrivastaanoton hinnasto PlusTerveys Tunne Psykiatrikeskuksen sivulta >

Unettomuuden lääkkeetön hoito, uniterapia

Uniterapiassa kartoitetaan fyysiset, psyykkiset ja henkiset voimavarat, sekä tarkastellaan arjen tottumuksia ja toimintatapoja, ja niiden heijastevaikutuksia elämään kokonaisvaltaisesti. Lisäksi uniterapiassa tarkastellaan muun muassa uskomuksia, huolia ja pelkoja uneen liittyen. Käynneillä etsitään myös keinoja ylivirittyneisyyden rauhoittamiseen ja levollisuuden lisäämiseen. Uniterapian tavoite on vähentää univaikeuksia ja lisätä henkilön hyvinvointia.

Mitä uniterapiassa tehdään?

Uniterapiasta voidaan puhua myös univalmennuksena. Se alkaa aina tilannekartoituksella, jonka perusteella laaditaan hoitosuunnitelma. Uniterapian hoitosuunnitelmaan kuuluu yleensä:

  • Unipäiväkirjan täyttäminen
  • Tietoisen läsnäolon harjoitukset, jotka ovat keskeinen osa terapiaa. 
  • Arvotyöskentely, joka auttaa löytämään omat arvot ja tarkastelemaan mahdollisia ristiriitoja omassa tekemisessä.
  • Kotitehtäviä, joita voi olla mm. huolipäiväkirja, ketjuanalyysi tai tapahtumien tilanneanalyysi. Tehtävät ovat olennainen osa uniterapiaa.

Mitä uniterapia maksaa?

Uniterapiaa PlusTerveys Tunteen vastaanotolla pitää psykoterapeuttiopiskelija Tiina Haavisto. Vastaanoton hinta on 65 €/ krt. 

Mistä saan apua?

Varaa aika psykoterapeuttiopiskelijan vastaanotolle ja tule keskustelemaan uniongelmista Tiinan kanssa.


Voit varata meille ajan myös puhelimitse numerosta 0417313077. Puhelinajanvaraus on avoinna arkisin ma-to klo 8:30-15:30 ja perjantaisin klo 8.30-15. Pidämme sekä lähi- että etävastaanottoja.

Tarjouksia ja ajankohtaista