Tiesitkö, että implantti eli keinojuuri on tehokas ja kestävä tapa korvata puuttuva hammas?

Keräsimme yhteen usein askarruttavat kysymykset ja vastaukset hammasimplantteihin liittyen. 

Jos harkitset hammasimplanttia, voit varata ajan arviokäynnille, jossa myös moneen kysymykseesi vastataan.

Varaa aika implanttihoidon arviointikäynnille

 

Miksi puuttuva hammas pitää korvata? 

Yhden tai useamman puuttuvan hampaan haitat ovat joko esteettisiä tai toiminnallisia. Puuttuva hammas voi esimerkiksi häiritä purennan tasapainoa. Lisäksi muut hampaat voivat alkaa hitaasti siirtyä pois omilta paikoiltaan. 

Miksi kannattaa harkita puuttuvan hampaan korvaamista implantilla? 

Implantti on tehokas ja käyttömukava ratkaisu. Se kiinnittyy suuhun oikean hampaan tapaan. Lisäksi se on kestävä ja tukeva pohja esimerkiksi hammaskruunulle. Kokonaisuus toimii, tuntuu ja näyttää aidolta hampaalta. 

Kokonaisuus toimii, tuntuu ja näyttää aidolta hampaalta.

Tarvitsenko jokaista puuttuvaa hammasta varten oman implantin? 

Et välttämättä. Vierekkäisiä puuttuvia hampaita voidaan korvata yhdellä implantilla. Tällöin implantin päälle voidaan hammaskruunun lisäksi rakentaa hammassilta tai irtoproteesi.  

Miten implanttihoito etenee? 

Hoito aloitetaan arviointikäynnillä. Käynti koostuu kolmesta tärkeästä palasesta: 

  • Tehdään suun perustutkimus ja varmistetaan, että hoito tehdään terveeseen suuhun. Suun tulehdustilat hoidetaan terveiksi ennen implanttihoidon aloittamista.
  • Arvioidaan implanttiratkaisun soveltuvuus. Hammasimplantti on sopiva ratkaisu useimmille aikuisille. Leukojen kasvu kestää lapsilla ja nuorilla n. 20-vuotiaaksi asti, ja sitä ennen implantteja ei suositella laitettavaksi. Lisäksi jotkin sairaudet tai esimerkiksi tupakointi voivat estää implantin asentamisen tai luutumisen. 
  • Tehdään hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Suunnitelman tueksi otetaan usein myös hampaistosta ja koko leuan alueesta tarvittavat jäljennökset ja röntgenkuvat. 

Kun asiakas on käynyt arviointikäynnillä, häneltä on hoidettu mahdolliset suusairaudet ja hän on hyväksynyt hoitosuunnitelman, voidaan implanttihoito aloittaa. Jos tarvittavia kuvia ja malleja ei ole otettu suunnittelun yhteydessä, ne otetaan ennen varsinaisen hoidon aloittamista. 

Ensimmäisenä tehdään implanttileikkaus. Leikkauksessa kokenut kirurgi tai erikoishammaslääkäri poraa leukaluuhun reiän ja asettaa titaaniruuvin paikalleen. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Implantti korvaa puuttuvan hampaan juuren. Leikkauksen jälkeen odotetaan ompeleiden poistoa sekä sen jälkeen 2-4 kuukautta implantin luutumista. Luutuneen implantin päälle rakennetaan näkyvä hammasosa, eli esimerkiksi kruunu tai hammassilta. Asennuksen jälkeen hoito on valmis. 

Varaa aika implanttihoidon arviointikäynnille

 

Miten pelkopotilas otetaan huomioon? 

Omat ajatukset ja pelot kannattaa tuoda esiin jo ensimmäistä aikaa varatessa. Arviointikäynti on hyvä paikka käydä läpi kaikki hoidon eri vaiheet ja keskustella niistä hoitavan henkilöstön kanssa. Implanttileikkauksessa voi vaihtoehtona olla myös rauhoittava lääkitys tai jopa nukutushammashoito. Implanttihoito tehdään aina osaavan tiimin käsissä.

Mitä implanttihoito maksaa? 

Implanttihoidon hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Hinta koostuu useasta tekijästä, kuten tehtävistä toimenpiteistä ja materiaalikustannuksista. Yhden hampaan implantin kokonaissumma on yleensä 1500-3000 euroa. Yksilöllisen hoitosuunnitelman yhteydessä saat tarkan kustannusarvion. 

Mitä jos implanttihoito ei sovi minulle, onko muita vaihtoehtoja? 

Puuttuva hammas voidaan korvata, vaikka implanttihoito ei olisikaan sopiva ratkaisu. Tällöin ratkaisuna voi olla esimerkiksi perinteinen silta- tai osaprotetiikka. 

Miten hoidan suuta, johon on laitettu implantti? 

Suun omahoito on hammashoidon tärkein osuus, ja myös implantoitua aluetta tulee hoitaa huolellisesti. Implanttia ympäröivä kudos voi tulehtua aivan kuten aitoa hammasta ympäröivät ikenetkin. Tavalliset hammashoidon säännöt toimivat: hampaiden pesu fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä, hammasvälien puhdistaminen vähintään kerran päivässä, säännöllinen ateriarytmi ja säännölliset suun tarkastukset.

Varaa aika arviokäynnille

 

Keräsimme vastauksia kysymyksiin myös videolle. Katso miten suu- ja leukakirurgimme Juha Paatsama vastaa asiakkaiden kysymyksiin >