Hoitamaton ientulehdus voi edetä hampaita irrottavaksi parodontiitiksi
Ienkudoksen tehtävänä on paitsi kiinnittää hammas leukaluuhun myös suojata altaan löytyvää luuta. Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, etenee tulehdus parodontiitiksi, joka on hampaita vähitellen leukaluusta irrottava sairaus.
Parodontiitti syntyy, kun ientaskut alkavat syventyä ikenen alle levinneiden bakteerien ja hammaskiven vuoksi. Jos näitä ei poisteta, sen aiheuttama tulehdus etenee syvemmälle kudokseen hampaita tukevaan leukaluuhun asti ja tuhoaa sitä vähitellen. Kun ympäröivät luukudokset ovat tuhoutuneet, hammas alkaa liikkua ja irtoaa lopulta kokonaan.
Parodontiitti aiheuttaa pysyvää kudostuhoa
Jos ientulehdus on edennyt parodontiitiksi, on sen aiheuttama kudostuho lopullinen. Parodontiittia tai sen etenemistä voi välttää huolellisella kotihoidolla ja säännöllisillä hammaslääkäri- tai suuhygienistikäynneillä, jossa poistetaan hammaskiveä.
Jos tulehdus on edennyt pitkälle ientaskuun, saatetaan tarvita ienleikkausta. Leikkauksessa puhdistetaan hampaan juuret sekä syvät ientaskut ja poistetaan tulehtunutta kudosta. Joskus voidaan myös kirurgisin menetelmin palauttaa ainakin jossain määrin menetettyä kudosta. Joissain tapauksissa hammas joudutaan poistamaan. Jos leukaluu on tuhoutunut, tarvitaan luusiirre, jotta menetetty hammas voidaan korvata implantilla.
Parodontiitti on krooninen sairaus
Vähintään joka kymmenes suomalainen sairastaa parodontiittia. Parodontiitti on krooninen sairaus, joka etenee vaihtelevasti. Sen takia kerran parodontiittiin sairastanutta seurataan muita tarkemmin. Taipumus parodontiittiin vaihtelee ja voi liittyä osin geneettisiin tekijöihin. Parodontiitti on merkittävästi yhteydessä kehon muuhun terveyteen ja lisää esimerkiksi aivoinfarktin riskiä.
Parodontiitti on usein hitaasti ja melko oireettomasti etenevä tauti, minkä takia se helposti mielletään ikääntymiseen liittyväksi tilaksi. Kuitenkin huolellisessa hammastarkastuksessa se löytyy jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin tilanne on helpommin hoidettavissa ja hampaat säilyvät suussa iän karttuessakin.
Oma suu kannattaa siis käydä tarkistuttamassa varaamalla aika hammaslääkärin vastaanotolle.