Ikä ei ole este oikomishoidolle. Oikomishoitoa tehdäänkin PlusTerveydessä kaikenikäisille: lapsille, nuorille ja etenkin aikuisille. Myös tarpeita oikomishoitoon voi olla erilaisia. Aikuisilla oikomishoidon syynä on esimerkiksi tarve korjata joko purenta- tai asentovirheitä ja näistä johtuvia toiminnallisia ongelmia. Aikuisten hampaita oiotaan myös esteettisistä syistä; suora hammasrivi antaa rohkeutta hymyillä leveämmin. Hammaslääkärimme Kaj Karlsson toteaa, että hampaiston pienelläkin oikomisella saadaan usein aikaiseksi merkittävä parannus paitsi asiakkaan hymyyn, niin myös suun ja hampaiden terveydentilaan.
Hampaiston pienelläkin oikomishoidolla saadaan usein aikaiseksi merkittävä parannus paitsi asiakkaan hymyyn, niin myös suun ja hampaiden terveydentilaan.
Oikomishoitoihin käytetään hammaslääkäriemme vastaanotoilla PlusTerveydessä useampia erilaisia menetelmiä. Oikomishoidon menetelmät jaotellaan kolmeen:
- kiinteät oikomiskojeet
- irrotettavat kojeet
- kalvo-oikominen
Omaan tarpeeseen sopiva menetelmä selviää hammaslääkärin vastaanotolla. Ennen varsinaisen oikomishoidon aloittamista saat kustannusarvion ja hoitosuunnitelman tulevan varalle. Ennen oikomisen aloittamista myös varmistetaan, että hoito tehdään terveeseen suuhun.
Kiinteät ja irrotettava oikomiskojeet
Kiinteät kojeet ovat yleisimmin käytössä oleva oikomishoidon menetelmä, jota käytetään erityisesti purentahäiriöiden korjaamiseen. Kiinteistä kojeista puhutaan usein hammasrautoina. Perinteisten metallinväristen kiinnikkeiden ohella on nykyään käytössä myös melko huomaamattomia, hampaidenvärisiä vaihtoehtoja. Joissain tapauksissa ne voidaan myös kiinnittää hampaiden sisäpinnoille.
Irrotettavia kojeita käytetään useimmin esteettiseen oikomishoitoon; niillä korjataan lieviä ala- ja yläetuhampaiden asentovirheitä. PlusTerveydessä on käytössä esim. Inman Aligner -hoito, jolla hampaiden asentovirheitä voidaan korjata melko nopeastikin, mikäli kojetta käytetään hoitosuunnitelman mukaisesti.
Kalvo-oikomishoito
Kalvo-oikominen on oikomishoitoa ilman rautoja. Oikomiseen käytetään tässä tapauksessa yksilöllisesti suunniteltuja muovikalvoja. Oikomiskalvoille löytyy eri valmistajia ja näistä meillä PlusTerveydessä käytetään yleisimmin Invisalignia ja Clear Correctia.
Kalvo-oikominen on hyvä vaihtoehto lieviin ja keskivaikeisiin oikomistarpeisiin, kuten erilaisten asentovirheiden korjaamiseen tai hammasrivin suoristamiseen.
Kiinnostaako kalvo-oikominen? Varaa aika maksuttomaan kalvo-oikomishoidon arviointiin >
Kalvo-oikomisen alussa tehdään hoitosuunnitelma ja potilaalle suunnitellaan yksilöllisesti sopivat oikomiskalvot tietokoneohjelman avulla. Hammaslääkäri näyttää tietokoneohjelman avulla sinulle myös lopputuloksen, joka kalvo-oikomisella on sinun kohdallasi tavoitteena saavuttaa. Kalvoja käytetään hoidon aikana useampia; ne vaihdetaan tietyin aikavälein uusiin, tiukempiin kalvoihin jatkamaan oikomistyötä, kun edellinen on tehnyt tehtävänsä. Vaihtoväli määritellään kuhunkin hoitoon sopivaksi.
Kalvo-oikomishoito on etenkin aikuisten oikomistarpeissa yhä suositumpaa monestakin syystä. Kalvohoito on melko hellävarainen ja huomaamaton menetelmä. Lisäksi kalvot voidaan ottaa pois käytöstä esimerkiksi ruokailun ajaksi. Helpon ja mukavan käytön lisäksi kalvo-oikominen voi olla melko nopeaa, sillä keskimäärin hoidot kestävät 6-9 kuukautta. Hoidon kestoon vaikuttaa kuitenkin aina sen vaikeusaste.
Vastasimme kalvo-oikomisesta usein kysyttyihin kysymyksiin tässä artikkelissa.
Oikomishoidossa huomioitavaa
Oikomisen lopputulokset ovat palkitsevia; voit saavuttaa toimivan ja kauniin hymyn! On kuitenkin pidettävä mielessä, että oikomishoito vaatii motivaatiota ja sitoutumista. Esimerkiksi kalvoja tulee pitää suussa riittävän paljon, jotta ne pääsevät suorittamaan asetettua tehtävää. Oikomishoito tehdään aina terveeseen suuhun ja terveyden ylläpitämiseen tulee kiinnittää entistä tarkempaa huomiota hoidon aikana. Hampaiden puhdistamisessa tulee olla huolellinen ja tarkka. Etenkin oikomiskojeisiin liittyvien kiinnikkeiden reunoille kerääntyy helposti likaa ja bakteereja.
Hampailla on myös pitkä muisti. Hammaslääkäreidemme vastaanotoille hakeutuu oikomishoitoon usein potilaita, joilla hampaiden asentovirheet ovat ns. vanhaa perua. Heille on jo lapsena tehty oikomishoitoa, ja virheasennot ovat sittemmin palautuneet. Hampaiden oikomishoidon jälkeen tarvitaankin yleensä joko kiinteitä retentio-lankoja, tai irrotettavia retentiokojeita. Nämä ylläpitävät korjattuja asentoja ja suoristettuja hammasrivejä.
Oikomishoitoon löytyy vaihtoehtoja kaikille, jotka haaveilevat toimivammasta hammasrivistä ja tasaisemmasta hymystä.
Katso täältä vapaat ajat maksuttomalle kalvo-oikomishoidon arviointikäynnille.