Jos hammaslääkärikäynti pelottaa, et ole yksin. Myös meidän vastaanotoillamme käy paljon samoin tuntevia. Useimpia hammaslääkäripelkoisia jännittää mahdollinen kipu, häpeä suun tai hampaiden kunnosta sekä tunne kontrollin puutteesta hoitotilanteessa. Yhdistimme pelkopotilaan ja hammaslääkärimme keskustelemaan potilasta mietityttävistä asioista.

Pelkään kipua. Missä toimenpiteissä kipua voi esiintyä?

Kivun kokemus on kovin yksilöllistä, ja hammaslääkäri ottaa tämän huomioon. Puudutus poistaa kivun, sen jälkeen toimenpiteet eivät satu. Itse puuduttaminen voi toki tuntua hetken. Puudutusneulan aiheuttamaa tunnetta voi helpottaa ikenen pintaan siveltävällä puudutusgeelillä, joka turruttaa pistoskohdan. On myös olemassa puudutuslaite, jonka ansiosta toimenpide ei juuri tunnu. Kuulen puudutuslaitetta käyttäessäni välillä potilaalta jopa kysymyksen: Oliko siinä piikkiä? Jos pelkäät puudutusta, kysy ihmeessä aikaa varatessasi onko hoitavalla hammaslääkärilläsi puudutuslaite käytössä. Tätä laitetta käytettäessä pintapuudutusta ei välttämättä tarvita.

Voiko puudutus lakata vaikuttamasta kesken toimenpiteen? Voinko saada kipuun muuta lääkitystä?

Puudutuksen jälkeen hammaslääkäri etenee aina varovasti ja varmistaa potilaalta, että puudutus on riittävä. Jos toimenpidealueella tuntuu vielä kipua, me lisäämme puudutusta. Tästä ei tarvitse olla huolissaan – hammaslääkäri pitää kyllä huolen, että puudutus riittää.

Hammashoitopelkoisen asiakkaan kanssa keskustellaan myös mahdollisesta esilääkkeen tarpeesta. Jos rauhoittavaa esilääkettä annetaan, pitää vastaanotolle tulla puoli tuntia ennen toimenpidettä, jotta lääke ehtii vaikuttamaan. Potilaalla tulee olla mukanaan saattaja, sillä rauhoittava lääke jättää olon hieman tokkuraiseksi. Esilääke on saatavilla kaikkiin toimenpiteisiin tarvittaessa. Jos pelkosi on kova, kysy aiheesta rohkeasti, kun varaat toimenpideaikaa tai käyt tarkastuksessa.

Jos esilääke ei riitä, hammashoito voidaan tehdä nukutuksessa. Kaikki hammaslääkärit eivät tee nukutustoimenpiteitä, sillä paikalla pitää olla nukutuslääkäri. Nettisivuiltamme voi tarkistaa, mitkä PlusTerveyden hammaslääkäriasemat tarjoavat nukutushammashoitoa.

Olen lykännyt hammaslääkärikäyntiä pitkään ja minua hävettää hampaitteni kunto. Mitä hammaslääkäri minusta ajattelee?

Hammaslääkäri ajattelee, että vitsi kuinka hienoa, että uskalsit tulla! Hammaslääkäri haluaa auttaa potilasta – ja usein hampaiden ja suun tilanne on paljon parempi kuin mitä itse ajattelee. Kaikenlaiset suut ovat meille arkipäivää. Eli turha häpeä pois.

Mihinkään toimenpiteisiin ei myöskään lähdetä keskustelematta niistä ensin potilaan kanssa, eli yllätyksiä ei tarvitse pelätä. Tarkastukseen tai hammashoitopelkoisen ensikäynnille voi tulla ihan turvallisin mielin, katsotaan siitä sitten eteenpäin askel kerrallaan.

Hammaslääkäri ajattelee, että vitsi kuinka hienoa, että uskalsit tulla!  

Tunnen oloni avuttomaksi hammaslääkärin tuolissa. Mikä auttaa tunteeseen kontrollin puutteesta?

Tällaiset tuntemukset ovat ihan ymmärrettäviä. Oman kokemukseni mukaan tilannetta helpottaa se, että potilaalle kerrotaan mitä toimenpiteessä tapahtuu – sekä ennen että toimenpiteen aikana. Voin esimerkiksi näyttää käyttämiäni työvälineitä ja selostaa vaihe vaiheelta tapahtumien kulkua. Jos potilas tarvitsee ympärilleen enemmän tilaa, sitäkin voidaan luoda esimerkiksi siirtämällä työvälinetarjotinta ja pitämällä tarvittaessa taukoja. Voin myös pyytää potilastani nostamaan kättä ylös, jos tulee tukala olo tai on muuta asiaa. Kaikki toimenpiteet tehdään yhteistyössä ja asiakasta kuunnellen.

Mitä voin tehdä hammaslääkäripelolleni?

Älä ainakaan eksy lukemaan kauhutarinoita keskustelupalstoilta! Hammaslääkäri kertoo kyllä mielellään kaiken mitä haluat tietää, realistisesti ja ilman dramatisointia. Tärkeintä on, että tulet vastaanotolle ja sanot suoraan, että pelottaa. Siitä selvitään yhdessä. 

Katso täältä vinkkejä hammaslääkäripelon helpottamiseen

Suosittelemme hammaslääkäripelkoisia aloittamaan hammashoidon tulemalla hammashoitopelkoisen ensikäynnille. Käynnillä voimme keskustella juuri sinun lähtökohdistasi ja tarpeistasi hammashoidon suhteen ja edetä askel kerrallaan. Hammashoitopelkoisen ensikäynnille voit varata ajan verkosta tai voit olla yhteydessä sinua lähellä olevaan toimipisteeseen. 


PlusTerveys teki kyselytutkimuksen hammashoitopelosta kesän ja syksyn aikana vuonna 2022. Käsittelemme kyselyssä nousseita aiheita kolmen pelkoteemaisen artikkelin sarjassa, ja tämä on sarjan ensimmäinen osa.