Jos joku koulussa joskus ajatteli pyrkivänsä hyviin numeroihin opettajan takia, voi ilmiö hammaslääkärille mentäessä olla samankaltainen. Omaa suutaan ei kehtaa mennä näyttämään hammaslääkäriin tai se puunataan mahdollisimman siistiksi juuri ennen tuoliin istumista. Käyntiä ei kuitenkaan kannata loputtomiin lykätä tai jättää väliin syyllisyyden takia, päinvastoin! Syyllisyyden tunteen voi hyödyntää rohkaisuna siihen, että alat tästä lähtien pitää parempaa huolta hampaistasi. Voit esimerkiksi käydä tarkistamassa, missä kunnossa suu oikeasti onkaan.
Luotettava ja ammattitaitoinen hammaslääkäri ei tuomitse tai arvostele vaan auttaa sinua ja antaa tukea suun terveydestä huolehtimiseen. Hammaslääkärille kannattaa myös avoimesti kertoa esimerkiksi pelosta tai muista käynnin herättämistä ajatuksista. Todennäköisesti avoin keskustelu tekee käynnistäsi paljon odotettua miellyttävämmän.
Koko suun terveystarkastus
Jos edellisestä hammastarkastuksesta on ehtinyt vierähtää pitempi tovi, ei mielessä ehkä ole kovin tarkkaa kuvaa siitä, mitä tarkastuksessa tehdään ja miksi. Hammaslääkärimme Kaj Karlsson huomauttaakin, että kyse ei oikeastaan ole pelkästä hammastarkastuksesta, vaan koko suun terveystarkastuksesta. ”Tarkastuksessa tutkitaan toki ne hampaat mutta myös ikenet, suun limakalvot sekä purenta. Monella toimipisteellämme on lisäksi erikoisuutena PerioSafe -sylkitesti, joka kertoo vielä tarkemmin piilevistä iensairauksista.” Karlsson kertoo.
Suun tulehdustilat ja sairaudet vaikuttavat ihmisen koko yleisterveyteen, siispä on hyvä puhua juuri terveystarkastuksesta.
Yleinen terveydentila kannattaa myös käydä hammaslääkärin kanssa läpi ennen tarkastusta. Esimerkiksi lääkityksellä voi olla vaikutusta suun terveyteen ja hoitamiseen. Tehdyn tarkastuksen perusteella hammaslääkäri kertoo mahdollisista jatkohoitotarpeista sekä opastaa juuri sinulle sopivat tekniikat suun omahoitoon kotona. Pystytte myös yhdessä pohtimaan jatkohoitoon liittyviä kustannuksia.
Hammastarkastuksiin, eli suun terveystarkastuksiin, kannattaa hammaslääkärin kanssa määritellä juuri sinun tarpeisiisi sopiva väli. Arjen kiireissä vuosi tai parikin vierähtää nopeasti ja hammaslääkärikäynnit unohtuvat. Tarkastus on viisasta tehdä, vaikkei mitään vaivoja havaitsisikaan; monet tulehdukset ja reiätkin voivat lymytä suussa täysin oireettomina pitkän aikaa. Kun suu tarkastetaan säännöllisesti, mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua nopeasti ja hyvissä ajoin. Myös kustannukset jäävät pienemmiksi, kun ei tule tarvetta suurille remonteille. Eikä hammaslääkärille mentäessä tarvitse enää potea syyllisyyttä.