Mikä hammaslääkärikäynnillä pelottaa ja mitä eri toimenpiteissä tapahtuu? Me toteutimme kyselytutkimuksen hammashoitopelosta ja sen syistä. Eniten pelkoa aiheuttaviksi toimenpiteiksi nousivat hampaiden paikkaus, juurihoito ja hampaan poisto. Toisaalta tieto toimenpiteen kulusta lievensi kyselyn mukaan hammashoitopelkoa merkittävästi. Joten lievennetään pelkoja: tässä jutussa asiakas kysyy ja hammaslääkäri kertoo, mitä yleisimmissä toimenpiteissä tapahtuu.

Hampaassani on reikä. Mitä kaikkea paikkauskäynnillä tapahtuu?

Hammaslääkäri kysyy ihan ensimmäiseksi sinulta puudutuksesta. Ymmärrämme, että myös puudutus pelottaa osaa asiakkaista, mutta sitäkin pelkoa voidaan helpottaa: ikenen pintaan siveltävä puudutusgeeli lievittää pistoksen aiheuttamia tuntemuksia, ja erityinen puudutuslaite tekee toimenpiteestä hyvin huomaamattoman. Puudutusta pelkäävän asiakkaan kannattaakin tiedustella näistä vaihtoehdoista hammastarkastuksen tai ajanvarauksen yhteydessä!

Hampaan paikkauksessa karieksen tuhoama hammaskudos poistetaan ja korvataan täyteaineella. Hammas puhdistetaan poraa ja käsi-instrumentteja käyttäen. Tässä vaiheessa voit aistia erilaisia ääniä, kuten poran ja imurin rahinoita ja suhinoita, sekä tuntea poraamisen aiheuttamaa pientä tärinää. Poraaminen ei kuitenkaan kestä kauan, kyse on tyypillisesti muutamista minuuteista.

Poraaminen ei kuitenkaan kestä kauan, kyse on tyypillisesti muutamista minuuteista.

Paikkauksessa käytetään apuna muotteja, joiden avulla saadaan paikasta tehtyä oikean mallinen. Paikattavan hampaan pohja käsitellään erilasilla aineilla, jonka jälkeen kerrostetaan paikka-aine ja kovetetaan uv-valolla. Tämän jälkeen paikka viimeistellään ja katsotaan purentaan sopivaksi, viimeisenä kiillotus. Homma hoidettu!

Juurihoito kuulostaa pelottavalta. Mitä siinä tapahtuu?

Juurihoito voi kuulostaa hammashoitopelkoisen korvaan pahalta, mutta se on varsin yleinen toimenpide, joka ei puudutuksessa satu. Hammas voidaan joutua juurihoitamaan monesta eri syystä. Yleisimpiä syitä ovat syvä reikä, tulehdus tai vaikka tapaturma.

Eri hampaissa on eri määrä juuria. Näiden juurien sisällä on juurikanavia, joita voisi kutsua vaikka onkaloiksi tai ontoiksi putkiksi. Juurihoidossa nämä onkalot puhdistetaan ja lääkitään. Apuna käytetään erilaisia instrumentteja, huuhtelu- ja lääkeaineita. Lisäksi tarvitaan röntgenkuvia. Juurihoito harvoin hoituu vain yhdellä käynnillä. Käyntien välissä juurikanavissa pidetään lääkeainetta ja hammas on suojattuna väliaikaisella paikalla.

Kun lääkeaine on tehnyt tehtävänsä, juurikanavat täytetään juurentäyteaineella, mikä sitten jääkin lopullisesti kanaviin. Lopuksi itse hammas paikataan tai kruunutetaan.

Juurihoito ei ole kivuliasta puudutettuna. Jos toimenpide pelottaa kovasti, kannattaa rohkeasti kertoa siitä. Hoito voidaan tehdä myös esilääkityksessä.

Jos toimenpide pelottaa kovasti, kannattaa rohkeasti kertoa siitä.

Miksi hammas pitäisi poistaa? Sattuuko se?

Tyypillisimmin hampaan poistoa tarvitaan viisaudenhampaissa. Viisaudenhampaita poistetaan silloin, kun ne eivät esimerkiksi mahdu asentonsa vuoksi puhkeamaan kokonaan, ne tulehtuvat tai reikiintyvät. Myös muita hampaita joudutaan joskus poistamaan esimerkiksi pitkälle edenneen tulehduksen vuoksi. Joissain tapauksissa hampaan poisto on järkevämpää kuin juurihoidon aloittaminen.

Hampaan poisto voi tuntua ajatuksena ikävältä, mutta se tehdään hyvässä puudutuksessa, se ei satu eikä yleensä kestä kovin kauan. Hampaan poiston jälkeen kipua voi esiintyä muutaman päivän ajan. Kipua hoidetaan kotona asianmukaisella kipulääkityksellä.

Joskus esimerkiksi huonossa asennossa oleva hammas joudutaan poistamaan leikkauksella. Ennen hampaan poistoa otetaan röntgenkuva ja sen avulla voidaan sitten suunnitella, millainen poisto on kyseessä.

Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin viisaudenhampaan poistosta tässä artikkelissa.

Mitä tehdä, jos toimenpide pelottaa?

Kerro hammashoitopelostasi! Me kerromme lisää toimenpiteiden etenemisestä ja kivunlievitysmahdollisuuksista. 

Jos sinulla on tarve tulla hammashoitoon, suosittelemme aloittamaan hammashoitopelkoisen ensikäynniltä. Käynnin myötä osaamme paremmin ennakoida pelkoasi ja suunnitella mahdollisia toimenpiteitä yhdessä.

Voit varata ajan hammashoitopelkoiden ensikäynnille verkossa >


Lue myös vinkit, jotka voivat helpottaa hammaslääkäripelkoa

PlusTerveys teki kyselytutkimuksen hammashoitopelosta syksyllä 2022. Käsittelemme kyselyssä nousseita aiheita kolmen pelkoteemaisen jutun sarjassa.