Purenta vaivaa monia meistä. Joillakin purentavaivat ovat hetkittäinen ongelma ja toisilla ne vaativat korjaavia toimenpiteitä. Kasvojen tai pään kiputiloja voi kuitenkin välillä olla vaikea yhdistää purentavaivaan.
Tyypillisiä purentavaivojen oireita ovat:
- Hampaiden kuluminen ja aristaminen
- Päänsärky
- Kipu niskan, hartioiden, korvien tai kasvojen alueella
- Leukanivelten naksuminen
- Suun rajoittunut avaaminen
- Paikkojen ja hampaiden lohkeaminen
Turhaa työtä purentalihaksille
Purentavaivojen taustalta löytyy monesti tuttu tekijä: stressi, lihaskireydet, huono ryhti/työasento tai hampaiden narskuttelu tai yhteen pureminen esimerkiksi yöaikaan. Stressi voi myös olla narskuttelun, eli bruksismin, laukaiseva tekijä. Kehon jännitystilat ja huonot asennot vaikuttavat purennassa erityisesti kasvojen moniin purentalihaksiin. Hammaslääkäri Kaj Karlsson muistuttaa, että pienestä koostaan huolimatta purentalihaksissa on suuret voimat. Hampaiden narskuttelu on rasitus purentalihaksille ja leukanivelille, joten yöllinen työskentely voi johtaa kiputiloihin seuraavana päivänä. Hampaat voivat myös purressa ohjata leukaa väärään suuntaan, jolloin purentalihakset joutuvat lisätöihin yrittäessään etsiä sopivaa asentoa leualle.
Pienestä koostaan huolimatta purentalihaksissa on suuret voimat.
Virheellinen purenta
Kipujen syynä voi olla myös virheellinen purenta. Virheellinen purenta voi lisäksi aiheuttaa toimintahäiriöitä hampaiden, leukanivelten ja purentalihasten alueella. Virheelliseen purentaan ohjaavat yleensä puuttuvat tai, esimerkiksi narskuttelun johdosta, madaltuneet ja kuluneet hampaat, huonosti istuvat proteesit tai muut purennan tasapainoon vaikuttavat tekijät ja vammat. Myös jotkut yleissairaudet, kuten reumataudit altistavat purentavaivoille.
Hoitokeinot purentaongelmiin
Purentavaivat voivat olla lieviä ja ohimeneviä eivätkä aina vaadi hoitoa. Yleisimmät hoitokeinot purentavaivoihin ovat purentakiskot, purentalihasharjoitteet sekä leukanivelen ja purentalihasten hieronta tai fysioterapia. Yksilöllisesti suunniteltu purentakisko rentouttaa purentalihaksia ja suojaa hampaita narskuttelulta. Purentavaivoihin voi auttaa myös oikomishoito tai purennan tasapainottaminen muotoilemalla purentaan vaikuttavia hampaita. Harvinaisemmissa tapauksissa hoitokeinoina käytetään lääkehoitoa tai esimerkiksi leukanivelalueen leikkauksia.
Hammaslääkärin tutkimuksessa selvitetään purentavaivojen syyt, kuten se johtuvatko vaivat puremalihaksista, leukanivelistä vai molemmista, ja pohditaan mahdollisesti tarvittavia hoitokeinoja. Tarvittaessa hampaistosta otetaan röntgenkuvat purentavaivojen määrityksen tarkentamiseksi. Hoidon tavoitteena on vähentää kipuja ja saada purenta tasapainoon. Hammaslääkäri Kaj Karlssonin mukaan purennan kokonaisuus tulisi huomioida hammashoidossa muutenkin: “Hammaslääkärin tulisi ottaa purennan tasapaino huomioon kaikkien korjaavien toimenpiteiden ja usein myös ienhoitotoimenpiteiden yhteydessä”, hän sanoo.
Purenta kuntoon
Purennan tarkistaminen on osa koko suun terveystarkastusta eli hammastarkastusta.
Olisiko aika käydä tarkastuksessa? Katso täältä vapaat ajat ja varaa >