Monet suuhun liittyvät sairaudet ja vaivat ovat itse ehkäistävissä hyvällä hoidolla kotona. Suun omahoito on tärkeää iästä riippumatta ja hyvät rutiinit onkin hyvä omaksua ja opettaa jo lapsesta saakka. Suun terveydestä huolehdit parhaiten terveellisillä elämäntavoilla sekä säännöllisellä ja huolellisella suun puhdistuksella mihin kuuluvat sekä hampaiden harjaaminen että hammasvälien puhdistus.
Hampaiden harjaaminen
Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Huomioimalla harjauksessa ienrajat ehkäiset ientulehdusta. Harjan tulee kulkea aivan ienrajaa pitkin – käsittele kuitenkin harjaa hellästi! Hampaiden harjaamiseen tulee käyttää aikaa vähintään kaksi minuuttia. Tässä ajassa ehdit pestä hampaasi perusteellisesti ja fluori ehtii sitoutua hammastahnasta hampaisiin. Sähköhammasharja on yleensä tavallista hammasharjaa tehokkaampi.
Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Noin herneen kokoinen annos fluorihammastahnaa riittää. Harjauksen jälkeen ei enää suositella vesipurskuttelua, vaan fluori saa jäädä suuhun vaikuttamaan. Monet suuvedet sisältävät alkoholia, joka kuivattaa suun limakalvoja. Suuveden käytön tarpeellisuudesta kannattaakin keskustella hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.
Hammastahnan valitseminen
Valtaosalle marketeista saatavat yleisimmät hammastahnat käyvät hyvin. Tärkeä kriteeri tahnan valitsemisessa on riittävä fluorin määrä. Joissain tilanteissa tarvitaan erikoishammastahnoja, joiden valinnassa hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa sinua mielellään. Jos sinulla on esimerkiksi aftaherkkyyttä, herkästi vihlovat hampaat tai kuiva suu, kannattaa sopiva hammastahna valita hammashoidon ammattilaisen kanssa.
Hammasvälien puhdistaminen
Hampaiden harjaamisen lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa kerran päivässä. Monia epäpuhtauksia ei saa hammasharjalla hampaiden välistä pois, ja usein esimerkiksi karies löytyy juuri hammasväleistä. Hammasvälit voi puhdistaa niiden koosta riippuen hammastikulla, hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Oikean puhdistusvälineen löydät yhdessä hammaslääkärisi tai suuhygienistisi kanssa.
Hammastikun käyttö
Hammastikkuja löytyy sekä puisena että muovisena. Tikun tehtävä on puhdistuksen lisäksi stimuloida ikenien pintaverenkiertoa hierovalla liikkeellään. Tämä pitää ikenet vastustuskykyisinä ja terveinä.
- Kostuta puisen hammastikun kärki vedellä tai syljellä, jolloin se muuttuu sitkeämmäksi eikä katkea herkästi.
- Aseta hammastikun leveä kanta ientä vasten.
- Hankaa jokaista hammasväliä edestakaisin noin 5-10 kertaa.
Hammasväliharjan käyttö
Hammasväliharjoja on saatavilla erikokoisina. Valitse suurin mahdollinen pestävään hammasväliin mahtuva harja, samaan suuhun saattaa tarvita erikokoisia hammasväliharjoja. Suuret hammasvälit keräävät helposti ruokaa, mikä pitää yllä ientulehdusta. Hammasväliharja auttaa tähän ongelmaan.
- Vie hammasväliharja hampaiden väliin.
- Harjaa jokaista hammasväliä edestakaisin noin 5-10 kertaa.
- Hammasväliharjan voi pestä ja käyttää uudelleen.
Hammaslangan käyttö
Hammaslanka soveltuu erityisesti ahtaisiin hammasväleihin. Perinteinen hammaslanka sidotaan keskisormien ympärille ja sitä liikutellaan etusormien avulla jokaisessa hammasvälissä. Hammaslangan vaihtoehtona on hammaslankain, jonka ergonominen varsi helpottaa etenkin takahampaiden lankausta. Lankain on myös hygieeninen vaihtoehto, sillä sen päässä on vaihdettava lankaosio eikä hammaslankaa tarvitse vetää sormin rullasta.
Hammassiltojen ja -kruunujen alta puhdistus onnistuu Super floss -langan avulla. Langassa olevan kovan ”neulan” avulla saat langan vietyä sujuvasti sillan alta.
Hammaslääkärimme ja suuhygienistimme opastavat sinua mielellään hampaiden ja hammasvälien puhdistuksessa - varaa aika ja tule käymään vastaanotollamme.