Monet perussairaudet, kuten diabetes, reuma, keliakia, Crohnin tauti ja refluksitauti, voivat vaikuttaa merkittävästi suun terveyteen. Nämä sairaudet altistavat suun tulehduksille, hampaiden vaurioille ja muille suun alueen ongelmille, ja voivat myös pahentaa perussairauden oireita. Hyvä suuhygienia ja sairauden hoitotasapainon ylläpitäminen ovat avainasemassa, jotta suunterveyttä uhkaavat komplikaatiot voidaan ehkäistä.
Diabetes
Diabetes ei suoraan aiheuta suusairauksia, mutta suun alueen tulehdukset ovat diabetesta sairastavalla yleisempiä ja usein pahenevat herkemmin ja paranevat huonommin. Ientulehdus ja hampaan kiinnityskudossairaus parodontiitti ovat diabetesta sairastavalla yleisempiä ja vaikeahoitoisempia kuin muilla, ja pitkittynyt parodontiitti voi puolestaan heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja hankaloittaa sen hoitoa. Hampaat ovat diabetesta sairastavalla myös alttiimmat reikiintymään, ja riski hampaiden juurten reikiintymiseen on suurempi. Kun suunesteiden sokeripitoisuus on suuri, suun bakteerikannassa lisääntyvät sairauksia aiheuttavat bakteerit.
Reuma
Elimistön vastustuskyky on usein heikentynyt tulehduksellisissa reumasairauksissa, minkä vuoksi myös suun ja hampaiden tulehdukset voivat olla haitaksi reumasairauden kululle. Tulehduksellisiin reumasairauksiin liittyy usein myös limakalvomuutoksia, jotka voivat näkyä suussa esimerkiksi värimuutoksina, kudoksen kireytenä, huulten kapenemisena, kielijänteen lyhenemisenä tai suun avausliikkeen pienenemisenä. Nivelreuma ja muut tulehdukselliset reumasairaudet voivat näkyä myös leukanivelen oireiluna. Leuan liikearkuus, liikelaajuuksien väheneminen, leukanivelen aamujäykkyys, rahina, nivelen painoarkuus, vähentynyt puremisvoima ja puremalihasten kipeytyminen ovat mahdollisia oireita. Toiminnanhäiriö kuormittaa myös hampaita ja voi johtaa murtumiin, tulehduksiin tai hampaan kuolioon. Reuma saattaa myös aiheuttaa suun kuivumista, mikä puolestaan altistaa hampaiden reikiintymiselle ja suun sienitulehduksille. Myös riski hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitille on tällöin koholla.
Keliakia
Keliakiaan voi liittyä suumuutoksia, kuten aftoja, kielitulehdusta, suupielen haavaumia ja ientulehdusta. Kielitulehduksen tunnistaa siitä, että kielen pinta muuttuu sileäksi ja siihen ilmastuu punaisia laikkuja tai juovia. Ientulehduksen puolestaan voi tunnistaa ikenen turvotuksesta, punoituksesta, aristuksesta tai herkästä verenvuodosta. Hampaiden kehitysvaiheessa puhjenneesta keliakiasta voi seurata pysyvä kiillevaurio keliakiaan liittyvän imeytymishäiriön vuoksi.
Crohnin tauti
Crohnin tautiin voi liittyä suun alueen oireita, kuten kasvojen ja huulten turvotusta, poskien limakalvojen paksuuntumista, aftoja ja ientulehdusta. Aktiivista Crohnin tautia sairastavalla on havaittu enemmän hammasperäisiä tulehduspesäkkeitä, ja suuoireet voivat ilmaantua jo ennen suolisto-oireita. Osa Crohnin tautia sairastavista tulee lääkärin tutkimuksiin hammaslääkärin lähettämänä. Heikko suunterveys voi pahentaa perussairautta, minkä vuoksi huolellinen suun omahoito on avainasemassa.
Refluksitauti
Refluksitaudissa mahalaukun hapot aiheuttavat suun alueen oireita, kuten karvasmakutuntemuksia, suun polttelua, haavaumia ja etuhampaiden syöpymiä eli eroosiota. Mahalaukun happojen vaikutusta voi lieventää huuhtelemalla suu refluksin jälkeen joko vedellä tai keittosuolalla tai happoja neutralisoivalla lääkeaineella. On huomionarvoista, että hampaita ei kannata harjata heti refluksin jälkeen, sillä hapolle altistunut hammaskiille kuluu entisestään, kun sitä hangataan.
Jos oman suun terveys mietityttää, varaa aika hammastarkastukseen.