Hampaiden valkaisu on yhä useammalle, vaikkapa juhliin valmistautuvalle, yksi kaunistautumisrutiini muiden joukossa. Valokuvissa on mukavampi hymyillä koko hammasrivistöllä, kun kellertävät hampaat on vaalennettu. Asiantuntija kertoo, miten hampaat valkaistaan turvallisesti – ja mitä ei missään tapauksessa kannata tehdä.

Hampaiden valkaisuja tehdään hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotoilla mutta myös kosmetologilla ja kotioloissa. Hammaslääkäri Kaj Karlsson toteaa, että hyviä ja turvallisia keinoja hampaiden valkaisuun on olemassa, kunhan pitää suun ja hampaiden terveyden etusijalla. 

"Jos suussa on ientulehdusta, reikiä hampaissa tai kiille on kulunut pois hampaasta, ja näitä ei hoideta ennen valkaisua, saattaa hampaita vihloa valkaisun aikana ja sen jälkeen. Myös ihan suoranaista vahinkoakin saattaa hoitamattomaan suuhun tehdystä valkaisusta syntyä", Karlsson kertoo.

Karlsson muistuttaa myös, että hampaiden valkaisun jälkeen reikiä ei voi paikata jopa kolmeen viikkoon, joten paikkaukset täytyy hoitaa kuntoon ennen valkaisua. Jos valkaisu tehdään hammaslääkärin vastaanotolla, hammaslääkäri arvioi ensin, onko asiakkaan suu siinä kunnossa, että valkaisun voi tehdä, vai pitääkö jotakin ensin hoitaa. Sen jälkeen päätetään yhdessä, mikä valkaisukeino valitaan.

Harvalla suu on niin putipuhdas, että voi lähteä suoraan tekemään valkaisua.

"Usein ensimmäisellä käynnillä suuhygienisti putsaa suun ja sen jälkeen vasta varataan valkaisuaika", Karlsson kertoo.

Hampaiden väri on yksilöllinen

Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävään valkaisuun on olemassa eri vaihtoehtoja valkaisulusikoilla tehtävästä valkaisusta valon avulla tehtävään hoitoon. Joillekin hymyn kirkastamiseksi saattaa riittää suuhygienistin tekemä perusteellinen puhdistus, mutta hampaidemme luonnollinen väri vaihtelee. "Moni luulee, että hampaat kellastuvat vain elintapojen takia. Toisilla hampaat ovat luonnostaan keltaisemmat kuin toisilla ja siihen ei auta muu kuin valkaisu." 

Jotta valkea hymy säilyisi mahdollisimman pitkään valkaisun jälkeen, hammaslääkäri neuvoo olemaan syömättä ja juomatta värjääviä aineita sisältäviä ruokia ja juomia, kuten teetä, kahvia tai punaviiniä, 48 tuntia valkaisun jälkeen. 

Valitse kotivalkaisun keinot tarkkaan

Verkossa leviää erilaisia vinkkejä kotikonsteiksi, jotka lupaavat luonnollista hampaiden valkaisua. Näistä vinkeistä suuri osa on Karlssonin mukaan hyödyttömiä ja pahimmassa tapauksessa hampaita tuhoavia. Karlsson varoittaa, että luonnosta ja kotoa löytyvät aineet eivät välttämättä ole hyväksi hampaille. "Eräässä ohjeessa suositeltiin omenaviinietikan ja veden sekoitusta suuvetenä. Se on hampaille jo todella tuhoisaa, sillä hapan etikka liuottaa hammaskiillettä eikä ainakaan valkaise."

Karlsson kehottaakin olemaan varovainen aineiden kanssa, jotka liuottavat tai hankaavat hampaan pintaa. "Saatetaan kuvitella, että kun oikein hankaa tummentumia pois, hampaat vaalenevat. Mutta tässä käy päinvastoin. Jos kiille ohenee, hammas tummenee, sillä hammasluu on paljon tummempaa kiilteen alla."

Kaikkia kotivalkaisuja hammaslääkäri ei kuitenkaan kiellä. Apteekeista ja verkkokaupoista löytyy samankaltaisia peroksidituotteita, joita hammaslääkäritkin käyttävät. Monet niistä ovat Karlssonin mukaan käyttökelpoisia, kunhan vain ennen hoidon aloittamista varmistaa, että suu on kunnossa.

5 vinkkiä: Muista nämä, kun valkaiset hampaita

  1. Juttele hammaslääkärin tai suuhygieniestin kanssa, ennen kuin lähdet valkaisemaan hampaita.
  2. Hoida reikiintyneet hampaat ja tulehtuneet ikenet kuntoon ennen valkaisua. Poistata myös hammaskivi.
  3. Kotikonstit hampaiden valkaisuun voivat pahimmassa tapauksessa vahingoittaa ja tummentaa hampaita. 
  4. Jos suu on terve, hampaat voi valkaista itse apteekista tai verkkokaupoista saatavilla aineilla. On kuitenkin parasta keskustella asiasta ensin hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.
  5. Mikään ei ole ikuista, vaan vaatii ylläpitoa säilyäkseen. Tähän paras tapa ovat yksilölliset muotit, joissa voi käyttää valkaisuainetta. Useimmiten riittää, kun valkaisun ylläpidon tekee 1-2 kertaa vuodessa. 


Hampaiden valkaisun arviointikäynnillä voit selvittää, mikä valkaisumenetelmä sinulle sopii - varaa aika!