Lapsi on hyvä totuttaa hampaiden pesuun jo vauvasta saakka ja viimeistään heti ensimmäisten maitohampaiden puhjetessa. Ensiaskeleet hampaiden harjauksessa otetaan kevyellä harjauksella kaksi kertaa vuorokaudessa, lapsille tarkoitetulla pehmeällä hammasharjalla sekä hammastahnalla (fluoria 1000-1100 ppm). Alle kolmevuotialle lapsille hammastahnaa annostellaan kummallekin pesukerralle vain pieni sipaisu.
Kolmen ikävuoden jälkeen hampaat pestään edelleen kahdesti päivässä lapsille tarkoitetulla fluorihammastahnalla (fluoria 1000-1100 ppm). Tällöin tahnaa voi annostella noin herneen kokoisen nokareen. Kuusivuotiaasta alkaen hampaat pestään aamuin illoin 0,5-2 cm kokoisella annoksella fluorihammastahnaa, jossa fluoria on 1450 ppm.
Tarvittava fluorin määrä vaihtelee alueittain veden fluoripitoisuuden mukaan. Jos epäilet fluorin lisätarvetta, ole yhteydessä suunterveyden ammattilaiseen.
Tee hampaiden pesusta mukava hetki
Hampaiden hoidosta kannattaa tehdä hauska leikki, etenkin alun opetteluvaiheessa. Kun harjaaminen on hauskaa, se maittaa ja siihen malttaa käyttää aikaa. Keksi vaikka hampaidenharjausloru tai -laulu! Lapsille löytyy runsaasti värikkäitä harjoja ja hyvänmakuisia tahnoja, jotka auttavat tekemään hetkestä mukavan.
Suojaa hampaat sokerilta
Myös lapsen ruokailussa kannattaa välttää sokeria tai rajoittaa sen tarjoamista vain ruokailun yhteyteen. Ilmiselvien karkkien ja mehujen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lapsille suunnattujen välipalojen, kuten jugurttien sokerimääriin. Ruokailun jälkeen nautittu ksylitolipastilli katkaisee happohyökkäyksen ja edistää lapsen hampaiden terveyttä.
Estä kariesbakteerin tarttuminen
Lapsen suussa ei ole luonnostaan hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja. Lapsi saa usein kariesbakteeritartunnan äidiltä, isältä tai vanhemmalta sisarukselta, joka on syönyt samalla lusikalla kuin lapsi tai nuollut lapsen tuttia. Kariesbakteerin tarttuminen on harvinaisempaa enää kouluiässä tai myöhemmin.
Hampaiden vaurioituminen ja oikomishoidot
Jos lapselle sattuu hammastapaturma, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin. Tapaturman sattuessa pienetkin hampaiden iskeytymät kannattaa käydä näyttämässä hammaslääkärille, koska mahdolliset vauriot saattavat tulla esiin vasta vuosien kuluttua.
Lapsen purentavirheet korjataan oikomishoidolla, yleensä 9-12 vuoden iässä.
Tarvitsetteko lapsen kanssa vinkkejä hyvään suuhygieniaan tai ajan lapsen hammashoitoon vastaanotollemme? Katso teille sopiva toimipisteemme ja ole yhteydessä.