Hammastarkastus PlusTerveydessä
Jos tulet ensimmäistä kertaa vastaanotollemme, pyydämme sinua täyttämään alkuun esitietolomakkeen, jossa kartoitetaan yleistä terveydentilaasi sekä mahdollista lääkitystä ja lääkeaineherkkyyksiä. Varmistamme myös nykyisiltä asiakkailtamme, onko terveydentilassa tapahtunut muutoksia.
Hammastarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden kuntoa ja yleistä toimivuutta sekä ikenien ja suun limakalvojen terveyttä. Suun ja hampaiston tutkimuksen pohjalta hammaslääkäri pystyy arvioimaan mahdollisia ongelmia ja sairauksia.
Tarvittaessa hammastarkastuksen yhteydessä otetaan myös röntgenkuvat. Erityisesti, jos edellisestä hammastarkastuksesta on jo aikaa, otetaan usein koko leuan röntgenkuvat eli panoraamakuvat. Röntgenkuvien avulla nähdään vanhojen paikkojen alla olevat reiät, oireettomat juuritulehdukset ja leukaluussa piilevät ongelmat. Röntgenkuvauksen hinta veloitetaan erikseen.
Hammastarkastuksessa huomataan myös, onko hampaiden pinnalle kertynyt hammaskiveä. Useimmiten varataan toinen aika suuhygienistille hammaskiven poistoon. Jos hammaskiveä ei ole kertynyt paljoa, voidaan se poistaa hammastarkastuksen yhteydessä. Hammaskiven poistosta veloitetaan erikseen ja hinta määräytyy poistoon käytetyn ajan mukaan.
Hammastarkastuksen jälkeen hammaslääkäri voi myös ohjata suuhygienistille Periosafe-tutkimukseen. Periosafe on nopea sylki testi, jossa voidaan havaita suussa vielä piilevä tulehdus, joka voi hoitamattomana johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin.
Hoitosuunnitelma on osa hyvää hammastarkastusta
Hammastarkastuksessa varataan aikaa myös keskusteluun hammaslääkärin kanssa. Voit kysyä hammaslääkäriltä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä sekä kertoa omat toiveesi ja tarpeesi.
Hammaslääkäri kertoo sinulle jatkohoidon tarpeen ja antaa kustannusarvion. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä hammaslääkärin ja asiakkaan kanssa. Hoidon suunnittelussa huomioidaan, mitkä asiat on hoidettava kiireellisesti ja mitkä toimenpiteet voidaan tehdä myöhemmin. Joskus hoitosuunnitelman läpikäymiseen tarvitaan toinen käynti.
Hammastarkastusväli suunnitellaan yksilöllisesti
Suositeltava hammastarkastusväli on 1-3 vuotta oman suusi tilanteesta riippuen. Tarkastusväli on yksilöllinen, toisen suu vaatii tarkastusta vuosittain ja toiselle riittää tarkastus harvemmin. Mitä vähemmän suussa on ollut ongelmia, sitä pidempi tarkastusväli voi olla.
Oma hammaslääkäri tuntee suusi tilanteen parhaiten ja yhdessä hänen kanssaan voitte sopia sinulle parhaiten sopivasta tarkastusvälistä. PlusTerveyden asiakkaana hammaslääkärisi kutsuu seuraavaan hammastarkastukseen sovitun tarkastusvälin mukaisesti.
Säännölliset hammastarkastukset eivät kuluta kukkaroa
Hampaat kannattaa tarkastaa säännöllisesti, vaikka suussa ei tuntuisi olevan ongelmia. Hampaiden reikiintyminen, ientulehdus ja suun limakalvon muutokset voivat olla alkuun täysin oireettomia. Hammastarkastuksessa havaitaan nämä alkavatkin sairaudet hyvissä ajoin. Kun tarvittava hoito ehditään aloittaa varhaisessa vaiheessa, on hoito nopeampaa, kivuttomampaa ja edullisempaa kuin ongelman edetessä ja oireiden pahentuessa.
Useimmiten huolellisella omahoidolla ja säännöllisillä hammastarkastuksilla sekä hammaskiven poistolla pysyvät muut ongelmat suussa loitolla eikä suuria hammashoitokustannuksia pääse syntymään.
Jos suussa kuitenkin on enemmän hoidontarvetta, voidaan kustannuksia jaksottaa hammashoidon rahoituksella.