Oikomishoito vaatii motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä.
Oikomishoidon suunnittelu
Oikominen alkaa suunnittelulla, jossa selvitetään asiakkaalle soveltuvat hoitovaihtoehdot ja tehdään kustannusarvio. Ennen oikomishoidon aloitusta suun tulee olla terve. Reikiintyneet hampaat ja mahdolliset hampaiden kiinnityskudosten ongelmat (esim. ientulehdus tai parodontiitti) on hoidettava kuntoon ennen kuin oikomishoito voi alkaa. Suunnittelu tehdään oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä tai kalvo-oikomishoidon arviointikäynnillä.
Aikuisten ja lasten oikomishoito PlusTerveydessä
Aikuisten oikomishoidossa voidaan usein käyttää huomaamattomia kalvo-oikomisen menetelmiä tai muita irrotettavia oikomiskojeita. Jossakin tapauksissa kiinteät oikomiskojeet kuitenkin takaavat parhaimman lopputuloksen. Oikomishoidon kesto riippuu toimenpiteen laajuudesta ja toivotusta lopputuloksesta. Aikuisella yhden hampaan asento pystytään korjaamaan muutamassa kuukaudessa, mutta laajemmat hoidot voivat viedä 2-3 vuotta.
Lapsilla oikomishoito kestää yleensä pari vuotta. Usein oikomishoitoa tehdään muun muassa erilaisten purentahäiriöiden takia noin 9-12 vuoden ikäisille lapsille, sillä tässä iässä voidaan vielä vaikuttaa leukojen kasvuun.
Lasten oikomishoidosta vastaa aina oikomishoidon erikoishammaslääkäri. Aikuisten oikomishoitoa tehdään joko oikomishoidon erikoishammaslääkärin tai kalvo-oikomishoitoon perehtyneen hammaslääkärin vastaanotolla.
Täällä voit tutustua oikomishoidon erikoishammaslääkäreihimme >
Oikomismenetelmät
Yleisin tapa hampaiden oikomiseen ovat kiinteät oikomiskojeet eli perinteiset ”hammasraudat”. Nämä ovat yleensä metallinvärisiä tai hampaidenvärisiä keraamisia kiinnikkeitä. Kiinteitä oikomiskojeita käytetään etenkin purentahäiriöiden korjaamiseen ja se on yleisin lasten hampaiden oikomishoitoon käytetty menetelmä.
Nykyään on tarjolla myös useita huomaamattomia oikomismenetelmiä. Kiinteitä kojeita voidaan joissain tapauksissa kiinnittää myös hampaiden sisäpinnoille. Kalvo-oikominen taas tapahtuu läpinäkyvillä muovisilla oikomiskalvoilla, jotka on itse irrotettavissa. Kalvo-oikomishoito sopii lievien ja keskivaikeiden asentovirheiden korjaamiseen.
Varaa aika kalvo-oikomishoidon arviointikäynnille ja selvitä, voisiko oikomiskalvot sopia sinulle >
Hampaiden puhdistus oikomishoidon aikana
Suun terveyden ylläpitäminen myös hoidon aikana on erityisen tärkeää. Etenkin kiinteät oikomiskojeet vaikeuttavat puhdistamista, mikä tarkoittaa, että hampaiden puhdistus tulee tehdä huolellisemmin, jotta pääsee samaan lopputulokseen kuin aiemmin. Hampaat altistuvat esimerkiksi kiinteiden kojeiden vuoksi reikiintymiselle ja kiinnikkeiden viereiset ikenet voivat tulehtua helpommin. Puhdistaminen vaatii hoidon aikana enemmän huomiota.
Oikomishoidon tuloksen ylläpito
Hampaiden oikomishoidon jälkeen seuraa aina niin kutsuttu retentiovaihe. Retentiovaiheessa hampaita pidetään paikoillaan saavutetun hoitotuloksen ylläpitämiseksi joko kiinteillä tai irtonaisilla retentiolangoilla, jotka ylläpitävät korjattuja asentoja ja suoristettuja hammasrivejä.