Viisaudenhammas kannattaa yleensä poistaa
Ainoastaan 2 prosentilla suomalaisista ei ole viisaudenhampaita ollenkaan. Useimmilla on joko puhkeamattomia tai puhjenneita viisaudenhampaita viimeistään 25 ikävuoteen mennessä.
Viisaudenhampaan poisto voi olla tarpeetonta, jos se mahtuu hammaskaarelle tai on kokonaan luun sisällä. Useimmissa tapauksissa poistaminen on kuitenkin tarpeellista, sillä viisaudenhampaat mahtuvat harvoin hyvin suuhun, mikä aiheuttaa purentavaikeuksia. Viisaudenhampaat ovat yleensä vaikeita puhdistaa, joten ne reikiintyvät herkästi ja voivat aiheuttaa ienongelmia. Viisaudenhampaan puhkeamiseen liittyvä kipu johtuu yleensä hampaan ympärillä olevasta tulehduksesta, joka voi aiheuttaa myös turvotusta, kuumeilua ja nielemis- ja suun avaamisvaikeuksia.
Puhkeamaton viisaudenhammas
Vaikka viisaudenhammas ei ole vielä puhjennut, se voi silti olla ongelmallinen. Puhkeamaton viisaudenhammas voi aiheuttaa epämääräisiä kipuja kasvojen ja korvien alueella ja viisaudenhammasta ympäröivä kudos ja leukaluu voivat tulehtua.
Oireettomanakin puhkeamaton viisaudenhammas on syytä tarkistuttaa hammaslääkärillä, sillä se saattaa puhjetessaan olla kivulias ja aiheuttaa harmia. Hammaslääkäri arvioi tapauskohtaisesti kuinka todennäköistä on, että viisaudenhammas on puhjetessaan ongelmallinen ja tekee päätöksen sen poistamisesta. Puhkeamaton hammas voi myös alkaa vihoitella myöhemmällä iällä ja viisaudenhampaan leikkaaminen on helpompaa nuorelta.
Miten viisaudenhammas poistetaan?
Viisaudenhampaan poisto aloitetaan huolellisella suun ja poistettavan hampaan tutkimisella. Hammaslääkäri arvioi poiston tarpeellisuutta ja sopivaa menettelytapaa tapauskohtaisesti. Kun viisaudenhammas on päätetty poistaa, tekee hammaslääkäri poistosta yksityiskohtaisen suunnitelman.
Hampaan alue puudutetaan ja jos viisaudenhammas on täysin näkyvissä, hammaslääkäri voi vetää sen pois. Leuat voivat olla kipeitä toimenpiteen jälkeen, mutta oireet helpottavat pian.
Jos viisaudenhammas ei ole täysin näkyvissä, se täytyy leikata pois. Leikkaus on vaativampi toimenpide ja siitä toipuminen kestää todennäköisesti kauemmin. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, joten se on täysin kivuton.
Jos viisaudenhammas oireilee, varaa aika hammashoitoon.
Voit myös lukea vastauksia usein kysyttyjä kysymyksiä viisaudenhampaan poistosta artikkelistamme.